Το 2ο  Σχολείο Τουρισμού OnTour Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ – Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2019,

στην Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου & Λυκείου Σκιάθου.

Local Ambassador ήταν ο κ. Νικόλαος Τζούμας, δημοσιογράφος της περιοχής. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου “Ξένιος Ζευς” με την αμέριστη υποστήριξη 8 εθελοντών της περιοχής. Πάνω από 140 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πληθώρα θεματολογιών, σε 6 ομιλίες και 2 εργαστήρια, από 6 εξειδικευμένους ομιλητές του Τουριστικού κλάδου.

Η κα Ελισάβετ Κούτα στην παρουσίαση με τίτλο: “Στρατηγική και Marketing Εστιατορίων”, μας έκανε να αναρωτηθούμε: Πώς η στρατηγική και τα εργαλεία marketing θα αναδείξουν το εστιατόριο μας, χαράσσοντας την δική  του ταυτότητα.

Ο κ. Ortwin Widmann, στην ομιλία του με τίτλο: “Ανάπτυξη πεζοπορικού τουρισμού στην Σκιάθο”, έθεσε τα ερωτήματα: Πώς μπορεί να ενισχυθεί το τουριστικό μοντέλο μέσω εναλλακτικών δράσεων; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια καλή υποδομή για τον πεζοπορικό τουρισμό; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προώθησης του; Ποιος είναι ο ρόλος των τοπικών συνεργειών για την ενίσχυση των δράσεων του;

Η κα Έλενα Γκίκα στην ενότητα, “Καλώς τους! Και τώρα που ήρθαν, τί τους κάνουμε;”, αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να κάνουμε τους επισκέπτες μας να νιώσουν καλοδεχούμενοι, πώς επιβραβεύουμε και δικαιώνουμε την επιλογή τους να μας προτιμήσουν; Πώς μετατρέπουμε κάθε επίσκεψη σε αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας;

Ο κ. Σωτήρης Βαρελάς στην παρουσίασή του “Quo Vadis – Τί προσφέρουμε στο σύγχρονο επισκέπτη;”, απάντησε στα εξής ερωτήματα: Ποιο είναι το προσφερόμενο τουριστικό μας προϊόν, πώς το διαχειριζόμαστε και πώς το προβάλουμε με σύγχρονους και παραδοσιακούς τρόπους;

Η κα Δανάη Τσεκούρα στην ομιλία της με τίτλο: “Βίγκαν, χορτοφαγία, δυσανεξία… Διατροφικές Προτιμήσεις, μία «ξένη» γλώσσα που βοηθάει να μιλάμε…” μας πληροφόρησε, πως όλο και πιο πολλοί επισκέπτες μας έχουν κάποιες διατροφικές προτιμήσεις, αλλά ποιες είναι, τί σημαίνουν και πως επικοινωνούμε μαζί τους για να νιώθουν ότι καταλαβαίνουμε τη γλώσσα τους;

Ο κ. Παναγιώτης Κουρέντας στην ενότητα “Μενού-από απλό χαρτί σε εργαλείο πώλησης”, μας βοήθησε να κατανοήσουμε τα εξής: Πόσα πιάτα πρέπει να έχουμε στο μενού μας και πώς πρέπει να τα περιγράφουμε; Οι τιμές μας αναπτύσσονται σωστά στον κατάλογο; Πώς μεγιστοποιούμε τα οφέλη της τοπικότητας;

Τέλος, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δράσεων κοινωφελούς σκοπού του ΙΝΣΕΤΕ, ανακοινώθηκε από τον κ. Γιώργο Κουτσοκώστα, Υποδιευθυντή Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, η συνεργασία του ΙΝΣΕΤΕ και της Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε», με σκοπό τη διάδοση των αξιών του «Μπορούμε» και τη διάσωση όσων περισσότερων μερίδων περισσεύοντος φαγητού, για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η κα. Ασημένια Βλάχου, καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας και μητέρα.

Τη 2η ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια του 2ου Σχολείου Τουρισμού OnTour Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ – Σκιάθου.

Εξυπηρέτηση πελατών. Σκηνοθετώντας μια αψεγάδιαστη εμπειρία φιλοξενίας

WORKSHOP I

Η κα Έλενα Γκίκα, μέσω του εργαστηρίου “Εξυπηρέτηση πελατών. Σκηνοθετώντας μια αψεγάδιαστη εμπειρία φιλοξενίας”, έδωσε τη δυνατότητα σε 23 συμμετέχοντες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε πρακτικές και εργαλεία ανάπτυξης και διαχείρισης επιτυχημένων σχέσεων με τους επισκέπτες τους. Επίσης αναλύθηκαν θέματα όπως η διαχείριση παραπόνων, η μετατροπή του προβλήματος σε ευκαιρία εξυπηρέτησης και οι τρόποι αύξησης των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.

Κόστο(λόγια)… ώρα μηδέν!

WORKSHOP II

Ο κ. Παναγιώτης Κουρέντας μέσω του εργαστηρίου “Κόστο(λόγια)… ώρα μηδέν!”, έδωσε τη δυνατότητα σε 14 συμμετέχοντες να γνωρίσουν την διαδικασία κοστολόγησης πρότυπης συνταγής A la carte αλλα, και τα critical points κοστολόγησης Buffet εκδηλώσεων. Έμαθαν για τις συνέπειες της άσκοπης σπατάλης των πόρων και διδάχθηκαν πρακτικές υπολογισμού συνολικού κόστους (Εργατικά – Λειτουργικά) καθώς επίσης και πώς να  χρησιμοποιούν μεθόδους και πολιτική τιμολόγησης.  Ο κ. Παναγιώτης Κουρέντας έκλεισε το εργαστήριο με την τεχνική ανάλυση, μηχανικής μενού.