«Βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό σημαίνει ότι ο τομέας αναπτύσσεται με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον, σέβεται την ταυτότητα των προορισμών, προάγει την κοινωνική ευημερία και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη. Το ΙΝΣΕΤΕ, από την ίδρυσή του, ενημερώνει, αναπτύσσει εργαλεία και εκπαιδεύει τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού σε αυτούς τους άξονες. Με όχημα τη σωρευμένη τεχνογνωσία και παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, εργαζόμαστε συστηματικά για την ταχύτερη προσαρμογή προορισμών και επιχειρήσεων κάθε μεγέθους σε μια πορεία με αμιγώς θετικό αποτύπωμα.»
Από το 2013 μέχρι σήμερα, το ΙΝΣΕΤΕ με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο θέτει στο επίκεντρο βασικές πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της βιωσιμότητας λόγω των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, της εξέλιξης της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς μετά την πανδημία, των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, έχουν συγκεντρωθεί παρακάτω βασικές πληροφορίες, μελέτες, εργαλεία και εκπαιδευτικά βίντεο με στόχο την ενίσχυση του μετασχηματισμού του ελληνικού τουρισμού.
Η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής και των δράσεων των ΣΕΤΕ / ΙΝΣΕΤΕ / Marketing Greece για τα επόμενα χρόνια.
Τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη στον Τουρισμό;
Βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη η οποία καλύπτει και προλαμβάνει τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να υποβαθμίζει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Οι άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης είναι τρεις, o περιβαλλοντικός, ο κοινωνικός και ο οικονομικός.
Στα πλαίσια του του τουρισμού και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ), βιώσιμος τουρισμός είναι εκείνος που λαμβάνει πλήρως υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές του οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων υποδοχής. Aυτή η αρχή μπορεί να ισχύει για όλες τις μορφές τουρισμού σε όλους τους τύπους προορισμών.
Δείτε στο παρόν video
Σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή της βιώσιμης ανάπτυξης, τις επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον, τις κύριες προκλήσεις, τη σχέση του τουρισμού με την κλιματική αλλαγή, τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσει μία επιχείρηση για να υιοθετήσει μια βιώσιμη στρατηγική, αλλά και να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ενέργεια, το νερό, τα τρόφιμα και τα απόβλητα.
Σε αυτό το εγχειρίδιο αναλύονται βασικά θέματα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η διαχείριση αποβλήτων , η επίδραση των μεταφορών, η προσβασιμότητα, τα πράσινα καταλύματα, οι βιώσιμες προμήθειες, η βιώσιμη διαχείριση προορισμού και οι πιστοποιήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας τουριστικής επιχείρησης.
Διεθνές Πλαίσιο
To Ινστιτούτο παρακολουθεί συστηματικά τις διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα τα πλαίσια που διαμορφώνονται για τον τουρισμό σύμφωνα με:
- Τους 17 στόχους και τους 169 υποστόχους για βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ 2030
- Την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ που προωθεί την ενσωμάτωση και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης – κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική – σε όλες τις τομεακές πολιτικές
- Τηνέκθεση 2023 Interconnected Disaster Risks του ΟΗΕ. Η έκθεση αναλύει έξι σημεία καμπής, που αντιπροσωπεύουν άμεσους και αυξανόμενους κινδύνους σε όλο τον κόσμο
- Την Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και των στόχων για της βιώσιμης ανάπτυξης
- Τις προτεραιότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO)
- Τις πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τον Ταξίδια και τον Τουρισμό (WTTC)
Στρατηγικές κατευθύνσεις
- “EXPERT REPORT: Sustainable Tourism in Greece” της Considerate Group (2023) (EN) – Κύρια Σημεία της έκθεσης “EXPERT REPORT: Sustainable Tourism in Greece” (GR)
- Deloitte-INSETE Report | Sustainability in the Greek tourism market (2023)
- Κατάταξη της Ελλάδας και ανταγωνιστριών χωρών σύμφωνα με το Travel & Tourism Development Index 2021 Βάσει πρωτογενούς έρευνας του WEF (2022)
Κλιματική αλλαγή και Τουρισμός
Τουριστικές επιχειρήσεις: Πρακτικά εργαλεία
- Βιώσιμη ανάπτυξη στον Τουρισμό (βίντεο)(2023)
- Τα κύρια θέματα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης (εγχειρίδιο)(2023)
- Δείκτες Βιωσιμότητας ανά Περιφέρεια (2023)
- Ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων
- Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας (2018)
- Εκπαιδευτικό Υλικό – 10 βήματα για την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων(2018)
- Διαχείριση αποβλήτων η νέα πραγματικότητα(2022)
- Διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση – Ειδικός οδηγός για ξενοδοχεία και καταλύματα(2018)
- Διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση – Ειδικός οδηγός για «μαρίνες και σκάφη αναψυχής» (2018)
- Διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση – Ειδικός οδηγός για επιχειρήσεις παροχής τουριστικών μεταφορών (2018)
- Κτίρια και Εξοικονόμηση Ενέργειας (video) (2021)
- Ενεργειακά Συστήματα και Εξοικονόμηση (video)(2021)
- Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης: Πιστοποιήσεις & Επικοινωνία (video)(2021)
- Γιατί να γίνετε μια «πράσινη» πιστοποιημένη επιχείρηση(2022)
- Εκπαιδευτικό υλικό: Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ξενοδοχειακό τομέα(2020)
- Καλές πρακτικές ξενοδοχείων αναφορικά με τη χρήση ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- Καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα(2021)
- VirtualHotel: υπολογίστε την εξοικονόμηση που μπορείτε να επιτύχετε στο ξενοδοχείο σας εφαρμόζοντας νέα συστήματα στην επιχείρησή σας
- Έκθεση για τις επιλογές χρηματοδότησης προς υποστήριξη των μειώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στον ξενοδοχειακό τομέα στηνΚύπρο και την Ελλάδα (2020)
- Έκθεση παρουσίασης των κατάλληλων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ξενοδοχειακό τομέα στην Κύπρο και Ελλάδα με βάση τα δομικά χαρακτηριστικά, δείκτες ενεργειακής απόδοσης και παραγωγής εκπομπών αερίων(2020)
Έξυπνοι Προορισμοί
Ισόρροπη Ανάπτυξη
- «Ελληνικός Τουρισμός 2030 |Σχέδια Δράσης»(2021)
- Μελέτη για τον τουρισμό πόλεων (2015)
- Στρατηγικός Σχεδιασμός και Πρόγραμμα Δράσης για την άμβλυνση της Εποχικότητας του Τουρισμού στην Κω (2015)
- Στρατηγικός Σχεδιασμός και Πρόγραμμα Δράσης για την άμβλυνση της Εποχικότητας του Τουρισμού στη Ρόδο (2015)
- Εργαλείο αξιολόγησης Στρατηγικής ανάπτυξης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών (2015)
Χωροταξικός Σχεδιασμός
- Χωρικός Σχεδιασμός και τουριστική ανάπτυξη: διερεύνηση και ανάλυση σχετικών ζητημάτων (2020)
- Δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων σε παράκτιες περιοχές (2018)
- Η Χωρική Οργάνωση και Ανάπτυξη του Τουρισμού μέσα από την Ανάλυση και Αξιολόγηση των υπό διαδικασία θεσμοθέτησης νέων περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων (2017)
- Μελέτη για τον τουρισμό και το χωροταξικό σχεδιασμό (2015)
- Ο Ελληνικός τουρισμός, το περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (2014)
- Μελέτη για την ορθολογική αναθεώρηση της εκτός σχεδίου δόμησης (2015)
- Μελέτη για τη φύση, τον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη (2015)
- Ο Αιγιαλός ως παραγωγικός πόρος (2016)